Bokitoproof, comadrinken en lokhomo

Is een dierentuin zo gemaakt dat deze veilig is voor uitbrekende dieren? Zo ja, dan zou deze omschreven kunnen worden als 'Bokitoproof'. Drinken jongeren zoveel dat ze in een coma raken?

Dan zal dat omschreven kunnen worden als 'comadrinken' en pleegt een oudere heer een delict, dan heeft hij grote kans dat dat zijn daad 'opacriminaliteit' zal heten in een krant. En is een internetter op zoek naar informatie op het net, maar komt hij bij iets anders uit en vergeet hij helemaal waar hij oorspronkelijk naar op zoek was? Dan was hij aan het 'Wilfen' ('What was I looking for').

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de in 3650 nieuwe woorden die in het jaar 2007 opdoken. Het publiek kan nu bepalen welk woord wordt uitgeroepen tot het woord van het jaar.

Op de website Woordvanhetjaar2007.nl kunnen taalliefhebbers tot en met 18 december kiezen uit een lijst van tien woorden: Bokitoproof, comadrinken, formatiemoeheid, klimaatneutraal, reltoerist, lokhomo, opacriminaliteit, slurptaks, wilfen en zelfbedieningskapitalisme. Het winnende woord wordt 20 december bekend gemaakt.

De 3650 woorden staan in het Van Dale Jaarboek 2008. Om in het jaarboek te komen moet een begrip minstens zeven of acht keer voorkomen, in minstens twee verschillende bronnen, verspreid over meer dan twee weken. Of de woorden allemaal in de het woordenboek van Van Dale komen is niet zeker. Om die status te bereiken moet een woord drie jaar regelmatig gebruikt worden.