Scholieren weer in staking

Icoon OnderwijsOp het Museumplein in Amsterdam hebben zich vanochtend honderden scholieren verzameld om actie te voeren tegen de 1040-urennorm. De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Er zou al een waterkanon zijn ingezet om vernielzuchte scholieren uiteen te drijven.

De leerlingen demonstreerden vrijdag ook al. Op het Museumplein kwamen toen zeker duizend scholieren bijeen. Tijdens de actie vernielden raddraaiers ruiten van auto's. Ook op het Leidseplein kwamen tieners bijeen. Daar gooiden ze met grote schaakstukken naar trams en winkels.

In Den Haag kwamen ruim honderd protesterende scholieren bijeen voor het gebouw van de Tweede Kamer. Enkele leerlingen op het Plein gooien eieren naar de hoofdingang van de Tweede Kamer. Politieagenten nemen de gooiende scholieren apart.

Eindhoven
Ook op het Stadhuisplein in Eindhoven hebben zich vandaag weer een paar honderd scholieren verzameld. Daar gingen onder meer ongeveer tweehonderd leerlingen van het Novalis College in staking. Volgens directrice Marion Beijer waren ze dat net als vrijdag niet van plan maar heeft de politie de actie uitgelokt.

Vanochtend verscheen onaangekondigd een politiebusje op het schoolplein. Agenten deelden pamfletten uit waarop werd uitgelegd dat iedereen het recht heeft om te staken. Verder stond een aantal gedragsregels opgesomd. ''Toen waren ze natuurlijk niet meer te houden. Het blijven kinderen. We hebben ze maar laten gaan'', stelt de directrice. ''Een stommiteit van de eerste orde'', zegt ze over het optreden van de politie.

Afgelopen vrijdag probeerden de scholieren het Stadhuis in Eindhoven binnen te dringen. Dat mislukte. Twee jongeren werden toen gearresteerd wegens het afsteken van vuurwerk en het gooien van eieren.

Ook elders wordt vandaag actie gevoerd, zoals in Middelburg, Almere, Dordrecht en Bussum.



Stakende scholieren