Cocaïnegebruik in Europa stijgt

Het cocaïnegebruik in Europa is het afgelopen jaar gestegen. Ook vielen er meer doden door drugsgebruik. Dat blijkt uit het jaarrapport van het EWDD, het drugsagentschap van de Europese Unie.

Ongeveer 4,5 miljoen Europeanen gebruikten het afgelopen jaar cocaïne. Dat is fors meer dan de 3,5 miljoen mensen het jaar ervoor. Ongeveer twee miljoen Europeanen namen de afgelopen maand cocaïne, meer dan tweemaal zo veel als het geschatte aantal ecstacygebruikers.

Cocaïne blijft Europa's populairste stimulerende drug en de op één na meest gebruikte illegale drug, na cannabis en nog voor ecstasy en amfetaminen. Het EWDD schat dat ongeveer twaalf miljoen Europeanen (4 procent van alle volwassenen) ooit cocaïne hebben geprobeerd.

Europa dreigt verder de doelstelling om het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen te verminderen niet te halen. Er zijn tussen de 7000 en 8000 sterfgevallen door overdoses per jaar, waarbij de meest recente gegevens geen dalende trend laten zien.

Positief
Het EWDD meldt ook positieve trends. Na een decennium van toenemend drugsgebruik, lijkt er nu een stabielere fase in te treden. Het gebruik van heroïne neemt af evenals het injecteren van drugs. Ook het roken van cannabis lijkt op hetzelfde niveau te blijven.

Onder de Europese jeugd is cannabis minder populair aan het worden, zo meent het agentschap. In Spanje, Tsjechië en Frankrijk blowen jongeren het meest. Nederland scoort met Denemarken en Duitsland in de middenmoot.