Orkanen bedreigen Filipijnen en Vietnam

Icoon RampDe Filipijnse President Gloria Macapagal Arroyo heeft duizenden inwoners van haar land opgeroepen zeer waakzaam te zijn voor de naderende storm Mitag. De orkaan, op dit moment eentje van de 3e Categorie, zal naar verwachting vrijdag het land treffen. Mogelijk is de storm dan opgewaardeerd naar een supertyfoon met windsnelheden van 230 km/u.

In afwachting van de storm zullen de autoriteiten vandaag 200.000 mensen evacueren uit de kustgebieden in het noorden. De regering wil een herhaling van het drama van vorig jaar voorkomen. Toen raasde orkaan Durian over het gebied en kwamen honderden mensen om.

Eerder dit jaar troffen enkele orkanen het gebied ook al. De afgelopen tijd is er al veel regen gevallen in het gebied rond de vulkaan Mayon. Men is bang dat Mitag zeer veel regen met zich meebrengt en dat overstromingen opnieuw mensenlevens gaan eisen. Vorig jaar verloren ruim duizend mensen hun leven bij overstromingen rond de Macon.

Vietnam
Ook Vietnam maakt zich op voor de zoveelste storm van het seizoen. Het land is dit jaar al zwaar getroffen door zware slagregens en overstromingen.
Twee weken trof orkaan Peipah het land en nu ligt orkaan Hagibis op koers met het land. Naar verwachting komt Hagibis zaterdag aan in Vietnam.

De autoriteiten maken zich zorgen over het lot van 74.000 vissers die nog altijd op zee zijn. Ze hebben buurlanden gevraagd de vissers op te vangen nu Hagibis snel nadert.

Lees meer over het natuurgeweld in ZuidOost Azie of over orkanen op het Forum!