GroenLinks eist opheldering over JSF-testen

Icoon PolitiekGroenLinks wil opheldering over een bericht dat de testvluchten van de nieuwe straaljager JSF sinds begin mei stil zou liggen. De partij vreest vertraging voor de vermoedelijke opvolger van de F-16 gevechtsvliegtuigen van het Nederlandse leger.

Dat heeft Tweede Kamerlid Mariko Peters vandaag gezegd. Zij wil naast duidelijkheid over de mogelijke vertraging ook informatie over vermoedelijke andere tegenvallers in de bouw van de Amerikaanse JSF (Joint Strike Fighter). GroenLinks vreest voor zowel ontwerpfouten als kostenoverschrijdingen in de ontwikkeling van de JSF.

Nederland koerst aan op de aanschaf van de JSF. Vanaf 2015 moeten de F-16's worden vervangen door een ander toestel. Sinds enkele jaren doet Nederland mee in de ontwikkelingsfase van het toestel maar het besluit over van het miljardenproject wordt pas in 2010 genomen.

In december maakte fabrikant Lockheed-Martin bekend dat de eerste testvlucht met het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 Joint Strike Fighter (JSF) succesvol was verlopen.