Titel 'baron' hoort op kentekenbewijs

Icoon JustitieDe Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) moet de adellijke titel van een baron uit Bennekom op diens kentekenbewijs zetten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag  bepaald in een zaak die Bert baron van Isselmuden tegen de RDW had aangespannen.

De dienst gaf half december vorig jaar een kenteken af voor de auto van de baron. Daarop ontbrak echter zijn adellijke titel, die tot dan toe altijd op z'n kentekenbewijzen had gestaan. Van Isselmuden vroeg de RDW vervolgens per brief de titel alsnog op het kentekenbewijs te vermelden. Maar de dienst weigerde dat, omdat het te veel zou kosten.

Volgens de rechtbank is dat argument niet relevant. Het gaat erom dat de RDW zich moet houden aan artikel 5 van de Wet op de adeldom en een Koninklijk Besluit uit 1822. Uit die regelingen volgt dat de adellijke titel op alle officiële documenten van de overheid moet staan, tenzij betrokkene vraagt om de vermelding achterwege te laten of te verwijderen.

Een woordvoerder van de RDW kon niet direct reageren op de uitspraak. ''We moeten eerst kijken wat de gevolgen zijn. We zullen ons beraden op verdere stappen'', zei hij. Simpelweg het kentekenbewijs aanpassen, zit er vooralsnog niet in.

Als de uitspraak betekent dat de RDW altijd iemands adellijke titel moet vermelden, zou het computersysteem moeten worden aangepast. Dat kan een behoorlijke en dure ingreep zijn, aldus de zegsman. Hij wees erop dat de RDW een publieke organisatie is die zichzelf moet bedruipen.