'Het wordt heel onrustig binnen 15 jaar'

Willem MiddelkoopOp dit moment krijg je voor 1 euro ongeveer 1,44 dollar. Maar dat wordt binnenkort veel meer, zegt Willem Middelkoop. Hij is journalist van RTL Z. In zijn boek 'Als de dollar valt' waarschuwt hij voor een wereldwijde crisis als de waarde van de dollar verder weg zakt. "Het kan heel erg onrustig worden", zo waarschuwde hij gisteravond in FOK!radio.

"Het financiële systeem zoals we dat vanaf de Tweede Wereldoorlog kennen gaat in elkaar zakken, daar is iedereen het wel over eens. Alleen wanneer is de vraag." Volgens Middelkoop is de dollar als wereldmunt ons opgedrongen na de Tweede Wereldoorlog. "De Amerikanen gingen als overwinnaars van die oorlog nadenken over hoe je een systeem op kunt zetten waar zij maximaal van zouden kunnen profiteren. En toen is er een systeem aan ons 'verkocht' waardoor de dollar het anker is van het hele financiële/economische stelsel. Dat gaf de VS groot voordeel, want zij kunnen de dollar als enige gratis drukken terwijl de rest van de wereld de dollar moet aanschaffen."

Het gevolg was dat Amerika de laatste 70 jaar economisch gigantisch kon groeien. "Alle grondstoffen moesten in dollars verhandeld worden. Dus dat verklaart ook meteen waarom de VS zo goedkoop olie konden importeren. En goedkope energie is een garantie voor grote groei."

Als de dollar valtMiddelkoop voorspelt dat de dollar als anker van het financiële stelsel binnen vijf tot vijftien jaar weg gaat vallen. "Hoe dat precies zal verlopen weet niemand, maar waarschijnlijk gaat dat gepaard met grote schokken. Het kan daardoor heel erg onrustig worden."

De val van de dollar komt onder anderen omdat de munt niet meer gedekt wordt door goud. De hoeveelheid goud en dollars staan dus niet meer in verhouding met elkaar. De Verenigde Staten drukken flink meer dollars om de schulden te kunnen betalen. "Tot 1971 was de dollar gekoppeld aan goud. Het systeem is aan de rest van de wereld 'verkocht' met de belofte dat je de Amerikaanse munt altijd kon inwisselen tegen goud. Maar toen een aantal Europese landen dat daadwerkelijk deden, dreigde al het Amerikaanse goud naar het buitenland te verdwijnen en heeft president Nixon die koppeling verbroken. Sinds dat moment is de dollar niet meer gedekt en is het een beetje wat de gek ervoor geeft", zegt Middelkoop.

Ook in Nederland, waar we de euro hebben, gaan we er veel last van krijgen als de dollar in elkaar zakt. "Als er een probleem komt met de dollar, dan zal dat in de hele wereld te voelen zijn, omdat het complete financiële systeem rondom de dollar gebouwd is." Wat er precies zal gebeuren weet dus niemand. De VPRO heeft in 2005 al wel een documentaire gemaakt waar een mogelijk scenario in gemaakt is.

En wat moet je doen als simpele Nederlandse burger? "Je zult minder getroffen worden door een crisis als je cash geld op zak hebt. En als je echt vermogend bent moet je het papierengeld omzetten in echt iets waardevols, zoals goud en zilver. Dat verliest nooit z'n waarde." Het is ook waarschijnlijk dat er een run op pinautomaten komt en dat het geld dan opeens op is. "Het geld dat je naar de bank hebt gebracht is namelijk al acht keer uitgeleend, dus echt niet al het geld ligt fysiek bij de bank."

Het lijkt allemaal erg dramatisch. Is er niet gewoon iets aan te doen? "Nee.", zegt Middelkoop stellig. "Dat is het vervelende als je de mensen hoort die er verstand van hebben."

Het interview met Willem Middelkoop in FOK!radio is hier terug te luisteren.