Fietsverlichting op kleding levert boete op

Icoon PolitieHet dragen van draagbare lampjes op je jas of tas, als je aan het fietsen bent, wordt vanaf dit najaar strenger beboet. Ook de knipperende fietsverlichting wordt niet meer getolereerd en zal een boete opleveren. De politie heeft strengere controles aangekondigd.

Alle politiekorpsen van het land hebben een brief ontvangen van de Raad van Hoofdcommissarissen met de nieuwe werkwijze. De bestaande wet moet dan ook consequent en correct worden gehandhaafd. "Helaas betekent dit dat de verlichting die niet vastzit op of aan de fiets, verleden tijd is", volgens een woordvoerder van de politie. "Achterop de fiets moet zich een rood licht bevinden, voorop een wit licht. Niets meer, niets minder".

Verwacht wordt dat mensen een boete krijgen van twintig euro als er vanaf nu 'onjuiste' verlichting wordt aangetroffen. Wel krijgt de politie de ruimte om eerst te waarschuwen, bijvoorbeeld als een fietser zijn licht niet aan heeft of niet correct heeft vastgemaakt.

Talloze politiekorpsen in het land namen tot nu toe de wet niet consequent over en stonden het gebruik van draagbare lampjes, die duidelijk zichtbaar waren op kleding, toe.
De hoofdcommissarissen willen dat daar per direct een einde aan komt en vragen de korpsen dan ook om vanaf heden de dezelfde (harde) lijn te hanteren.

Lees ook eens op het Forum
Met dank aan Tacent voor de submit.