'Verdachte Hüseyin P. werd gepest'

Icoon MisdaadDe 14-jarige Hüseyin P. uit Amsterdam, die ervan wordt verdacht dat hij zijn 16-jarige klasgenoot Youssef Mokhtari heeft doodgestoken, werd gepest. Dat zei zijn advocaat Bram Moszkowicz gisteravond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De dodelijke steekpartij gebeurde op 11 oktober bij het Technisch College (TeC) in Amsterdam-West.

Volgens de raadsman maakten vier jongens hem het leven zo zuur dat hij uiteindelijk uit noodweer zijn mes heeft getrokken en met zijn arm voor zijn ogen in het wildeweg heeft gestoken. Getuigen hebben ook verklaard dat de uit Turkije afkomstige P. niet door zou hebben gehad waar hij mee bezig was, zei Moszkowicz.

De verdachte zat pas net drie weken op de school en gedroeg zich volgens de advocaat netjes. Het viertal had het echter op hem voorzien en drukte een paar dagen voor de fatale steekpartij nog een brandende sigaret uit op het gezicht van P., weet de advocaat. Uit angst nam hij daarop een mes mee naar school.

De donderdag waarop de situatie escaleerde, zou hij wederom zijn gepest in de klas. ''Zijn pen en schrift werden afgenomen en hij werd gestompt en geslagen. De jongens zeiden hem dat ze hem zouden opwachten in de pauze. Hij is daarop na de les in de aula blijven wachten tot ze weg waren. Na een uur of anderhalf uur kreeg hij een telefoontje van iemand dat hij naar buiten kon komen. Daar stonden drie of vier jongens hem op te wachten om hem in elkaar te slaan'', aldus de advocaat. Dat leidde volgens hem tot de climax met de dodelijke afloop.

P. blijft nog zeker negentig dagen in voorlopige hechtenis, maakte de rechtbank donderdag bekend. Volgens Moszkowicz kan hij maximaal één jaar celstraf krijgen omdat hij minderjarig is. Daarna kan hij nog twee keer twee jaar in een jeugdinrichting worden geplaatst.