Scholen doen te weinig aan overgewicht

Icoon GezondheidMiddelbare scholen doen te weinig in de strijd tegen overgewicht bij leerlingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ op 500 middelbare scholen. Op bijna 90 procent van de scholen staat een frisdrankautomaat of is er een kantine en 77 procent heeft een snoepautomaat.

Drie kwart van de schoollocaties bevindt zich bovendien op minder dan 1 kilometer afstand van een supermarkt, snackbar of tankstation. Op ongeveer de helft van de schoollocaties hebben leerlingen toegang tot deze voorzieningen tijdens tussenuren en pauzes.

De scholen erkennen dat het aanbod van eten niet echt verantwoord is. Ruim de helft noemt de producten die de leerlingen kunnen krijgen op school calorierijk.

Volgens het RIVM kan er veel worden verbeterd. Zo is er op maar 1 op de drie scholen buiten de gewone lessen aandacht voor het thema overgewicht. De scholen zeggen dat ze in de toekomst wel meer willen doen met dit onderwerp.