Nederland zwaar onder druk op UEFA-lijst

Icoon UEFA CupDe uitschakeling van Ajax, FC Groningen, FC Twente en SC Heerenveen in de eerste ronde van de UEFA Cup, kan verregaande gevolgen hebben. Er is namelijk een kans dat ons land in het seizoen 2009/2010 slechts vier ploegen voor Europese toernooien mag inschrijven.

Nederland bivakkeert momenteel op de achtste plaats op de Europese ranglijst. Aan de hand van deze lijst wordt bepaald hoeveel ploegen van een bepaald land op Europees niveau mogen deelnemen. Nu is het nog zo dat ons land één ploeg naar de Champions League mag sturen, één ploeg naar de voorrondes van dit miljoenenbal en vier clubs naar de UEFA Cup.

Het is nog maar de vraag of Nederland op de achtste positie kan blijven staan. Dit is alleen mogelijk als PSV en AZ, de twee ploegen die nog in Europese toernooien spelen, boven verwachting gaan presteren. Portugal staat op dit moment op de negende plaats, maar heeft nog vier deelnemende ploegen. Ook de nummer zeven, Rusland, is nog met vier ploegen op Europees vlak actief.

Er is een mogelijkheid dat Nederland de achtste plaats binnen een week kwijtraakt. Als twee Portugese clubs er in slagen om te winnen en één ploeg speelt gelijk, dan zakt ons land naar plaats negen. Het is overigens wel zo dat PSV en AZ dan niet mogen winnen.

Direct gevolg is dan dat het Nederlands voetbal vanaf het seizoen 2009/2010 twee plaatsen in de UEFA Cup af moet staan. De twee overgebleven plaatsen zorgen ervoor dat er eind augustus moet worden deelgenomen aan de voorrondes. Als dit daadwerkelijk gebeurt, dan is dat de eerste keer in het historie van het vaderlandse voetbal. Nu worden de ploegen die aan de UEFA Cup mee doen, direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. De tickets voor de Champions League blijven overigens gehandhaafd.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!