Toekomst NedCar veilig door komst SUV's

Icoon BinnenlandsAutofabriek NedCar gaat vanaf volgend jaar SUV's bouwen bovenop de huidige productie van de Mitsubishi Colt. Dat heeft de Japanse autofabrikant Mitsubishi bekendgemaakt. Volgend jaar moeten er 20.000 Outlanders van Mitsubishi van de band rollen, daarna 30.000 op jaarbasis.

De Outlander verkoopt wereldwijd zo goed, dat Mitsubishi de productie in Japan alleen niet meer aankan. Het bedrijf besloot daarom de productie van Outlanders voor de Europese markt naar NedCar te verplaatsen, zei een woordvoerder van Mitsubishi vandaag.

Bestuurder Henk van Rees van FNV-Bondgenoten zei vanochtend "een gat in de lucht gesprongen te hebben''. "De toekomst van NedCar is voorlopig veiliggesteld, Mitsubishi laat zien vertrouwen in NedCar te hebben. Zeker voor Japanners betekent het nogal wat om een deel van de productie uit het moederland naar Europa te verplaatsen. Dit geeft een solide basis voor besprekingen met andere geïnteresseerden, onder meer uit China, die wellicht ook auto's willen gaan bouwen in Born.''

Voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad (OR) noemde het besluit van de Japanners "een stap in de goede richting''. Het personeel, deze ochtend geïnformeerd door NedCar-directeur Joost Goovaerts, reageerde opgelucht en met een luid applaus op het nieuws. Temeer omdat het maandag nog te horen kreeg korter te moeten gaan werken wegens tegenvallende verkopen van de Colt.