NOS zendt vanaf vandaag uit in breedbeeld

Icoon TelevisieVanaf vandaag worden de programma's van de NOS uitgezonden in breedbeeld. De omroepvereniging heeft hiervoor gekozen omdat meer dan de helft van de Nederlanders een breedbeeldtelevisie heeft. Afgelopen zomer werd de overstap al gemaakt door de commerciële omroepen.

Door de wijziging van het formaat kan de ruimte op het beeld beter benut worden. Zo kan de ruimte gevuld worden met grafische ondersteuning, uitleg of een tweedeling van het scherm. Ook het beeldmateriaal op de website van de omroep is veranderd. Vanaf nu worden alle video's niet meer getoond in Windows Media Video-formaat, maar in een breedbeeld Flash-formaat.

De NOS is bewust later overgestapt op het zogenaamde 16:9 formaat dan de commerciële omroepen. De omroep kon op die manier leren van de ervaringen van andere omroepen, zoals de BBC. De overstap heeft dus veel voordelen, maar ook nadelen. Mensen met een oudere televisie (4:3) zullen zwarte balken boven en onder het beeld zien.

Het populaire NOS Studio Sport heeft een nog grotere primeur in de televisiewereld. In opdracht van de NOS is er een High Definition-studio gebouwd waardoor mensen met een HD-televisie nog scherper beeld zullen krijgen. De afgelopen weken hebben de mensen bij de make-up wel hard moeten werken aan de schmink, want rimpels van de presentatoren zullen beter zichtbaar zijn.

Met dank aan Mr.N voor de submit.