Marijnissen noemt kritiek marginaal

Allemaal kritiek in de marge, zo betitelde SP-leider Jan Marijnissen gisteravond in het tv-programma NOVA de kritiek die de laatste tijd op het reilen en zeilen van de partij wordt geleverd door de eigen achterban. Volgens Marijnissen gaat het slechts om een handjevol mensen die zich roeren op de website van de SP en behoren tot de kring rond de in ongenade gevallen senator Düzgün Yildirim.

Ook de kritiek die SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel deze week leverde op het democratische gehalte van de SP, snijdt volgens Marijnissen geen hout: ''Van Bommel ziet dat al wat langer fout''. De SP-leider zegt zich bij de volgende verkiezing in november voor het partijvoorzitterschap opnieuw kandidaat te stellen.

Van Bommel stelde deze week voor het SP-fractievoorzitterschap en het partijvoorzitterschap van elkaar los te koppelen. Nu vervult Jan Marijnissen nog beide functies. Bovendien is hij politiek leider van de SP.

De SP-leider zegt dat zijn partij al jaren zo opteert en ''redelijk succesvol''. In partijen waar de twee functies wel zijn gescheiden, zoals de PvdA, CDA en D66, loopt lang niet alles vlekkeloos, voegde hij er aan toe.

'Castro'
Yildirim stelde in een reactie dat zeker 300 mensen hem steunen met zijn kritiek op de SP. ''Waar haalt Marijnissen de arrogantie vandaan het te marginaliseren. Marijnissen lijkt wel een fabriekdirecteur die zijn personeel afblaft. Op deze wijze is Marijnissen niet veel beter dan Fidel Castro.'' Het bestuur van de SP liet desgevraagd aan NOVA weten dat de afgelopen tijd 200 mensen hun lidmaatschap van de partij hebben opgezegd vanwege de kwestie. De SP telt overigens 50.000 leden.

Deze maand nog wordt besloten of Yildirim de partij wordt uitgezet omdat hij weigert zijn senaatszetel op te geven. Hij heeft al laten weten dan een eigen partij te beginnen die zich links van de SP gaat manifesteren.



'Kritiek marginaal'