Britse jongen (12) veroordeeld voor doodslag

Icoon MisdaadEen Britse rechtbank in Londen heeft een 12-jarige jongen veroordeeld voor het doden van een 67-jarige man in februari 2006. De destijds 10-jarige jongen gooide stenen naar een man die met zijn zoon cricket stond te spelen. Dat meldde de Britse krant Daily Mail vandaag.

De minderjarige is één van de jongste veroordeelde moordenaars van Groot-Brittannië. De jongen gooide samen met vrienden stokken en stenen naar de gepensioneerde Ernest Norton. Een halve baksteen raakte het hoofd van de man, waardoor hij viel en een fatale hartaanval kreeg.

De jongen maakte deel uit van een jeugdbende. De vijf bendeleden, die destijds allen jonger dan 13 jaar waren, werden onder meer schuldig bevonden aan doodslag. Nadat de juryleden het vonnis hadden voorgelezen, barstten de jongens in huilen uit. Ze kunnen een gevangenisstraf tegemoet zien, maar kwamen eerst op borgtocht vrij.

De jongen was destijds drie maanden ouder dan de twee moordenaars van James Bulger, een geruchtmakende moordzaak uit 1993. Zij ontvoerden de 2-jarige Britse peuter uit een winkelcentrum en brachten hem om het leven.

Groot-Brittannië kampt met steeds meer jeugdgeweld. De golf misdaden houdt waarschijnlijk verband met de steeds gewelddadiger activiteiten van jeugdbendes.