Havo-scholier blijkt na 3 maanden toch geslaagd

Icoon OpmerkelijkDrie maanden te laat en totaal onverwacht kreeg de 17-jarige Jan de Roos uit Winsum begin deze week alsnog zijn havo-diploma. De scholier van het Gomarus College in Groningen had na zijn herexamen gehoord dat hij was gezakt met twee onvoldoendes voor zijn profielvakken.

Maar die konden worden gecompenseerd met een andere voldoende, zo ontdekte de Onderwijsinspectie in de zomermaanden tijdens het naberekenen van de examenresultaten.

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Je mag maar een onvoldoende hebben voor je profielvakken. Maar in de wet staat een combinatie die wij nog niet kenden, namelijk dat hij een van die onvoldoendes mocht compenseren met een voldoende voor een vrij vak, zijn geval Duits. Dus is hij wel geslaagd", zegt directeur De Jong van het Gomarus College. "Dat hoorden wij te weten. En de scholier? Die is alleen maar blij. Hij neemt de school zeker niets kwalijk. Sterker nog, hij heeft besloten om nu het vwo bij ons op school te gaan volgen", aldus de directeur.