Huur afhankelijk van loon in Amsterdam

Icoon BinnenlandsAls het aan de woningcorporaties in Amsterdam ligt gaan mensen met lage inkomens minder en mensen met hoge inkomens meer huur betalen. Er zijn plannen om woonwaardebonnen in te voeren zodat mensen met een laag inkomen korting kunnen krijgen. Dit meldt een woordvoerder van Alliantie.

Het plan zal nog wel verder uitgewerkt moeten worden want veel dingen zijn nog niet duidelijk. Zo moet er nog iets verzonnen worden om te voorkomen dat mensen met korting minder huurtoeslag ontvangen. In verband met veel inkomensafhankelijke regelingen en vrijstellingen heeft het nu nog geen nut om meer geld te verdienen omdat mensen het voordeel dan direct kwijt zijn.

In Amersfoort zal een proef gestart worden waarbij niet het huis, maar het inkomen van de bewoners centraal staat. Bij deze proef wordt de werking van het systeem getest. De bedenkers van het plan verwachten veel positieve uitwerkingen. Mensen met een laag inkomen zouden in veel meer huizen kunnen wonen en met het plan kunnen er nooit 'goede' en 'slechte' buurten ontstaan. Ook zal de kwaliteit van de woningen omhoog gaan omdat er meer duurdere woningen gebouwd kunnen worden als mensen met een laag inkomen in zo'n duurdere woning kunnen.

Met dank aan Funkamental voor de submit.