Yildirim wil opheldering over Wilders

DŁzgŁn YildirimHet kersverse Eerste Kamerlid DŁzgŁn Yildirim (SP) haalt direct na zijn aantreden flink uit naar Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV).

Hij wil van minister van Justitie Hirsch Ballin en premier Jan Peter Balkenende weten of de ''radicale uitspraken'' van Wilders wel binnen de grenzen van de wet liggen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de senator†gisteren heeft ingediend.

Yildirim vraagt ook wat de beveiliging van de parlementariŽr kost en of de bewindspersonen het met hem eens zijn dat Wilders zelf schuldig is aan zijn mogelijk onveilige leefsituatie. DŁzgŁn Yildirim vindt dat Wilders conflicten en tegenstelling tussen bevolkingsgroepen creŽert en mensen ernstig krenkt.

Hij wil daarom van de bewindslieden weten of zij vinden dat er maatregelen getroffen moeten worden om het doen van ''normloze uitspraken die de verhoudingen in onze samenleving op scherp zetten'' tegen te gaan.

Verder vraagt hij zich af of de bewindslieden het gerechtvaardigd vinden dat Wilders mogelijk levenslang op de kosten van de staat beveiligd wordt, terwijl de PVV-voorman in zijn ogen een ''uitstekende honorering'' als Kamerlid ontvangt en diens partij ook financieel gesteund wordt. Yildirim wil weten of de wetgeving op dit punt niet moet worden aangepast.

De Zwolse senator liet zelf doorschemeren dat dit niet alleen de eerste, maar waarschijnlijk ook de laatste schriftelijke vragen zijn die hij namens de SP stelt. Op 24 augustus verloopt het ultimatum dat de partijleiding hem heeft gegeven om zijn zetel op te geven.

Yildirim werd in mei met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. Het SP-bestuur wil dat hij zijn zetel opgeeft, omdat aan de volgorde van de officiŽle kandidatenlijst zou worden vastgehouden. Het partijbestuur dreigt hem uit de partij te zetten als hij niet opstapt.