Nederlandse vrouw nu in vertrekcentrum asielzoekers gezet

JustitieDe twee geboren en getogen Nederlandse vrouwen die sinds vrijdag in vreemdelingenbewaring zitten omdat ze hun identiteit weigeren prijs te geven, zijn deze week overgebracht naar het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers op Schiphol-Oost. Eerst werden ze vanuit een politiecel in Utrecht naar een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde vrouwen en hun kinderen in Heerhugowaard gestuurd.

Eén van de twee vrouwen werd het verblijf op Schiphol-Oost te veel. Zij besloot haar naam te vertellen en werd daarop vrijgelaten. De andere volhardt in haar zwijgrecht.

Het duo deed vrijdag mee aan een demonstratie bij Kamp Zeist, waar illegale buitenlanders worden vastgehouden. Met zes andere actievoerders werden ze gearresteerd. De politie wil hun identiteit weten. De meesten gaven hun naam en werden vrijgelaten, de twee vrouwen weigerden werden vastgezet. Een taaldeskundige heeft inmiddels aan de hand van bandopnamen vastgesteld dat het onmiskenbaar Nederlandse vrouwen zijn.

Rechtsgeleerden noemden de handelswijze zoals hierboven omschreven eerder deze maand al ''machtsmisbruik'' van Justitie. Opmerkelijk is dat ook de Nijmeegse politie vragen zet bij de handelswijze van hun Utrechtse collega's en het Openbaar Ministerie: ''In zulke gevallen moet je duidelijke aanwijzingen hebben dat het mogelijk om illegale buitenlanders gaat. Als die er niet zijn, misbruik je de regels'', aldus een politiewoordvoer uit Nijmegen.

Hoogleraar strafrecht Peter Tak zegt dat de vrouwen volgens hem alleen in vreemdelingendetentie mogen worden gezet als er naar ''objectieve maatstaven'' een redelijk vermoeden van illegaal verblijf is. ''Als overduidelijk is dat iemand Nederlands is, dan moeten ze onmiddellijk worden vrijgelaten.''

De SP-kamerleden Krista van Velsen en Jan de Wit hebben onlangs kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin van Justitie over het in vreemdelingenbewaring zetten van Nederlanders die zich weigeren te identificeren. De Utrechtse rechtbank zal zich maandag over de hechtenis van de laatste vrouw buigen.