Pabostudenten moeten verplicht hand schudden

Icoon BinnenlandsDe Hogeschool Rotterdam wil geen leerlingen meer in de lerarenopleiding die weigeren om iemand een hand te geven. Dat komt te staan in een nieuwe gedragscode. Scholen zijn het zat dat ze soms moslimstagiairs krijgen die moeilijk doen over het handenschudden met mensen van het andere geslacht.

W. Dresscher, voorzitter van de onderwijsvakbond AOb, bevestigt dat veel scholen en ook ouders zich storen aan docenten die niet iedereen een hand geven. Hij plaatst alleen wel vraagtekens bij het plan om dit soort algemene fatsoensnormen verplicht te stellen. "De kans bestaat dat leerling-docenten op stage juist handen zullen weigeren om te zien hoever ze kunnen gaan. Bovendien vraag ik me af of zo’n code standhoudt voor de rechter."

Onderwijsmanager G. Romkes noemt een dergelijke gedragscode nodig, doordat er al enkele incidenten geweest zijn. Romkes: "Op een lerarenopleiding betekent dat bijvoorbeeld dat je mensen op een opleiding en in scholen een hand geeft, omdat dat een gangbare beleefdheidsvorm is. Een leraar heeft een bijzondere positie in de samenleving."

Het is nog niet bekend wat de Hogeschool Rotterdam wil doen met mensen die zich niet aan de gedragscode houden. J. Roelof, lid van het college van bestuur, vindt dat niet het belangrijkste: "Soms moet je iets invoeren om een ontwikkeling voor te blijven of tegen te gaan."