Tour: Contador behoudt geel

Icoon Tour de FranceDe beslissende tijdrit in de Tour de France, van Cognac naar Angoulême, is uitgegroeid tot een ware thriller. Cadel Evans en Levi Leipheimer legden de leider het vuur aan de schenen, maar strandden op enkele tellen van het gele kleinood.

De tweede en laatste lange krachtproef tegen het uurwerk in deze Ronde van Frankrijk stond bol van de spanning. Allereerst was er natuurlijk het duel om het gele kleinood tussen Alberto Contador en Cadel Evans. De Spanjaard had vooraf de betere papieren gezien zijn voorsprong in het algemeen klassement (1.50"), maar de Australiër kon bogen op betere resultaten tegen de klok. Naast deze tweestrijd was er uiteraard ook het gevecht om de dagzege. Fabian Cancellara, de wereldkampioen in deze discipline, leek daarvoor de beste papieren te hebben, want het relatief vlakke parkoers leek er een voor de echte specialisten. Kortom, een kolfje naar de hand van de echte rouleurs.

Dat bleek toen Leif Hoste, een notoire hardrijder, van start ging. De Belg wist de grote molen goed rond te krijgen en klokte in de straten van Angoulême een tijd van 1:05:33". Een straffe tijd, waar zelfs Cancellara zijn tanden op stuk beet. De Zwitserse tempobeul, die in de beginfase duidelijk sneller was dan zijn Vlaamse collega, moest aan het eind van de rit een schamele zeven seconden toegeven. De Alpenbewoner wist dus, net als eerder deze Tour, niet te schitteren in zijn favoriete discipline. Ook Stefan Schumacher lag de eerste 35 kilometer in pole position om Hoste van de eerste plaats te stoten, maar in de slotfase sloeg het noodlot toe. De coureur met de karakteristieke kale kruin, die deels in de regen reed, nam op het natte wegdek een bocht te scherp, waardoor hij onderuit schoof. Daarmee gaf de Duitser kostbare seconden prijs en kon hij een kruis maken over de dagzege.

Maar Schumi was niet de enige, want ook Hoste kon ruim anderhalf uur later diens voorbeeld volgen. Nadat eerder Thomas Dekker de Belg al bijna van de toppositie had verdrongen (hij kwam een schamele zeven seconden tekort, red.), werkte George Hincapie de rit vijftien seconder sneller af dan de Flandrien. Echt lang kon de voormalig luitenant van Lance Armstrong echter niet genieten van de hoogste notering in het tussenklassement, want zowel José Iván Gutiérrez (vijf seconden) en Vladimir Karpets (ruim 35 tellen) snelden hem enkele minuten later in de rangschikking voorbij. De robuuste Rus uit Sint-Petersburg leek met zijn tijd van 1:04:40" een serieuze optie te hebben genomen op de dagzege. Al moesten de 'echte' tenoren toen nog op het parkoers verschijnen.

De eerste klassementsrenner die de aanval opende op de tijd van Karpets was Levi Leipheimer. En niet zo'n klein beetje, want de Amerikaan vloog over de lange weg naar Angoulême. Zo was hij bij het eerste tussenpunt, na 17,5 kilometer, maarliefst 39 seconden sneller dan de Oostelijke tempobeul. Maar niet alleen de Rus kreeg tijd aan zijn broek van de Amerikaanse TGV, ook Evans (veertien tellen) en Contador (36 seconden) konden niet tippen aan het tempo van de ex-Raborenner. Het spel gele kleinood leek zich dan ook uit te breiden van een twee- naar een driestrijd. Er ontvouwde zich op de Franse wegen een uitermate spannend schouwspel, waarin het zelfs lange tijd leek dat de Amerikaan zich in het geel zou rijden. Bij elk tussenspunt liep hij namelijk verder uit op zijn naaste concurrenten. Zo had hij zijn voorsprong halverwege al weten te verdubbelen: 35 tellen op de Australiër en 1.29" op zijn ploeggenoot.

Leipheimer, die 59 seconden moest goedmaken op Evans en 2.49" op Contador, verpulverde dan ook de tijd van Karpets; hij klokte af na 1:02:45. Daarmee legde hij uiteraard beslag op de dagzege. De vraag was echter of hij ook de dubbeslag wist te realiseren. Het gele kleinood bleek echter een brug te ver, want Evans hield op de meet nog zeven seconden over. Toch bleek een eerste Australische Tourzege een utopie, want Contador slaagde erin zijn voorsprong, zij het met hangen en wurgen, te verdedigen. Hij hield op de streep 23 tellen over, waar het er vooraf 110 waren geweest. Als morgen dan ook alles goed gaat, heeft Miguel Indurain na twaalf jaar weer een opvolger. Al blijft het nog spannend wie er in Parijs rechts van Contador op het podium staat: Evans of toch diens ploeggenoot, Leipheimer?
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!