Helmonder veroordeeld voor invriezen walvis

JustitieEen 61 jarige Helmonder is veroordeeld tot 203 dagen voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke werkstraf van 112 uur voor het invriezen van een walvis. Hij had het dier laten invriezen in de winkel van zijn schoonzoon.

Begin juni trof de politie een 1.20 meter lange bruinvis aan in de diepvries van een viswinkel. De winkeleigenaar zou de in Scheveningen gevonden bruinvis bewaren voor zijn schoonvader. Eerder had de Helmonder contact opgenomen met Museum Naturalis, themapark Neeltje Jans en de politie in Zeeland. Zij zeggen dat de man het dier binnen een week zou komen brengen terwijl de man dacht dat hij het dier pas moest afleveren als hij in de buurt zou zijn.

De Helmonder is ook veroordeeld voor het in bezit hebben en vangen van beschermde diersoorten, zoals 98 vogels en twee eekhoorns. In de afgelopen tien jaar werd de man al twee keer vrijgesproken van het illegaal vangen van vogels. Volgens de zoon van de man verdraait de milieupolitie de zaak zodat ze de man kunnen vervolgen. Hij zegt dat zijn vader cultuurvogels voor tentoonstellingen kweekte en dat is niet illegaal.