Bovag: 'handel in data rijexamens'

Icoon FileOnder rijscholen is een illegale handel ontstaan in reserveringen voor autorijexamens. Ondernemers zouden hierdoor failliet gaan. Brancheorganisatie Bovag luidt daarover vrijdag de noodklok.  Volgens Bovag vragen rijschoolhouders bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) meer reserveringen aan dan ze nodig hebben. Het restant zouden ze verkopen aan overige rijscholen, die daarvoor fors in de buidel moeten tasten. Ook derden zouden zich schuldig maken aan de verkoop van reserveringen.

"Vooral kleine scholen die zich netjes aan de regels houden, komen hierdoor in de problemen", aldus een woordvoerder van Bovag. Hij bevestigde daarmee een verhaal van gelijke strekking in De Telegraaf.

De handel in reserveringen is ontstaan omdat de wachtlijsten voor examens zijn opgelopen tot een half jaar. Dat heeft onder meer te maken met de aantrekkende economie, het hogere aantal gezakte kandidaten dan verwacht en de seizoenspiek van april tot en met juni.

Bovag heeft het CBR een ultimatum gesteld. "Als zij niet voor 1 september met een overtuigend plan komen, stappen we naar verkeersminister Camiel Eurlings om hem te laten ingrijpen", aldus de zegsman.