SS'er ontloopt straf door vormfout

Icoon JustitieHet gerechtshof in Keulen heeft vandaag geoordeeld dat een Nederlands vonnis uit 1949 ongeldig is. Een SS’er die een drievoudige moord heeft bekend gaat hierdoor vrijuit. De 86-jarige man zou in 1944 in Breda, Voorschoten en Wassenaar drie mensen doodgeschoten hebben bij een wraakoefening tegen het Nederlands Verzet.

In 1947 wist de man uit Nederlandse gevangenschap te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Hier vond hij in de buurt van Aken werk als mijnwerker. Hij werd door een Amsterdams oorlogstribunaal bij verstek ter dood veroordeeld. Deze straf werd later omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Het Keulse hof heeft nu echter beslist dat een eerdere uitspraak ongeldig is, omdat de SS’er in Nederland nooit een eerlijke verdediging heeft kunnen voeren. Tijdens eerdere verhoren gaf de SS’er aan dat hij wel gewetensbezwaren had, maar dat hij uiteindelijk slechts bevelen opvolgde.

Door middel van deze uitspraak is de beslissing uit februari van het kantongerecht in Aken teniet gedaan. Deze had namelijk bepaald dat de SS’er wel de cel in moest. Hoewel het hof niet blij is met de beslissing vind het dat het grondrecht voor een eerlijk proces ook geldt voor de vervolging op oorlogsmisdaden.