'Zwaar verlies koopkracht door invoering euro'

Icoon FinancieelDe gemiddelde werknemer in Nederland heeft sinds de officiŽle overstap van de gulden naar de euro begin 1999 een koopkrachtschade geleden van ongeveer 164 procent van het huidige inkomen.

Indien er geen compensatiemaatregelen worden getroffen, bedraagt de koopkrachtschade voor volgend jaar 27 procent van het huidige inkomen.

Dat heeft de Stichting Wisselverlies.nl dinsdag gemeld. Zij begon 21 juni een nationale actie. "Wij willen ons geld terug. Alleen samen staan we sterk." Doel van de actie is compensatie te krijgen voor de door Nederlandse burgers, bedrijven en organisaties geleden schade als gevolg van de omwisseling van de gulden naar de euro. Volgens Wisselverlies.nl was de gulden tussen de 12 en 20 procent te goedkoop toen de munt werd ingeruild voor de euro. De 'wisselkoers' was 2,20371 gulden voor 1 euro.

De stichting becijfert de geleden schade als gevolg van de omwisseling voor de modale cao-werknemer tot met 2007 op 33.000 euro. De schade loopt jaarlijks vanaf 2008 verder op met ruim 5000 euro, aldus de stichting. Spaarders met een spaarsaldo van 10.000 euro hebben inmiddels een financiŽle schade geleden van 3250 euro, aldus de berekeningen van Wisselverlies.nl.

Eurobiljetten