Doorbraak in aidsonderzoek

Icoon OnderzoekDuitse wetenschappers hebben de genen van het aidsvirus uit menselijke cellen verwijderd. Dat is een wereldwijde primeur, meldden Duitse media gisteravond.

De onderzoekers van het Max Planck Instituut in Dresden en het Heinrich-Pette Instituut in Hamburg hebben een enzym ontwikkeld dat cellen die besmet zijn met het aidsvirus kan verwijderen. De onderzoekers doopten het enzym 'Tre'. Het enzym valt het DNA van het Human Immunodeficiency Virus (HIV) aan en verwijdert het virus van de cel. Dat is een hoopgevende stap richting een behandeling van de dodelijke ziekte.

De Duitse onderzoekers zeggen echter wel dat het enzym nog niet klaar is om de 40 miljoen besmette mensen te behandelen. 'Tre' kan de DNA-structuur van het HIV ontdekken wanneer dat virus actief is, dus wanneer het het lichaam besmet. Het is echter zo dat besmette mensen soms jarenlang met HIV rondlopen voordat ze echt ziek worden.

Een volgende stap is dan ook te onderzoeken of het enzym 'Tre' ook die slapende virussen kan ontdekken en verwijderen. De wetenschappers uiten voorzichtig de verwachting dat binnen tien jaar een therapie voor de genezing van aids kan worden gevonden. Tot nu toe geldt een infectie met het HIV als onomkeerbaar.




Met dank aan Neegij voor de herschreven submit.