Nederland twee na rijkste in de EU

EconomieGemeten naar het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner is Nederland het op twee na rijkste EU-land. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Op één staat het Groothertogdom Luxemburg, gevolgd door Ierland. Nederland is derde met een inkomen dat 31% boven het gemiddelde EU-inkomen ligt.

De Oost-Europese landen die de afgelopen jaren toetraden tot de Europese Unie, scoren allen onder het gemiddelde. Het armst zijn Roemenië en Bulgarije. Nog armer is kandidaat-lidstaat Turkije. Inwoners van dat land hebben een gemiddeld inkomen van nog geen 30% van wat de gemiddelde inwoner van de EU verdient.

Als de Europese landen Zwitserland, IJsland en Noorwegen bij de EU hadden gezeten, was Nederland overigens een stuk lager geëindigd. Alle drie hebben namelijk een hoger bbp per inwoner dan Nederland.

Om te weten wat dit lijstje zegt over het daadwerkelijke inkomen moet rekening gehouden worden met belasting die nog over de verdiensten geheven wordt. Want het bruto binnenlands product houdt daar géén rekening mee. De belastingdruk in Nederland was in 2005 38,2%, iets onder het EU-gemiddelde van 39,6%. De hoogste belastingdruk vinden we in Zweden: 51,3%. Ook Denemarken, en België scoren hoog, evenals niet-lid Noorwegen. Zeer weinig belasting heffen de Baltische staten en Roemenië, zo rond de 28%.


Klik op het plaatje voor de complete lijst