Nederland laat hoge Talibanleider lopen

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse militairen in Afghanistan hebben uit angst voor "gedoe" in de Nederlandse media en de Tweede Kamer een leider van de Taliban in Uruzgan, de provincie waar de Nederlanders zitten, kort na zijn aanhouding weer vrijgelaten. Dit meldt Elsevier in het nummer van deze week.

De man werd begin juni opgepakt in de hoofdstad van Uruzgan, Tarin Kowt. De naam van de arrestant staat volgens Elsevier in verscheidene rapportages van westerse inlichtingendiensten.

Buiten dat de aanhouding van de man al een grote klap in het gezicht van de Taliban zou zijn geweest, bleek hij ook nog een mobiele telefoon met contactgegevens van andere Talibanleiders bij zich te hebben. Toch besloten secretaris-generaal Ton Annink en generaal Jouke Eijkelboom van het crisisbeheersingscentrum van Defensie in Den Haag hem op vrije voeten te stellen. Ze wilden geen gedoe met inlichtingenwerk rond arrestanten in Afghanistan. Een andere militair weet het iets anders te omschrijven: "Ze willen geen gedonder in de pers en de Tweede Kamer. Ze vinden dat we in Uruzgan volgens de regeltjes van het ganzenbord moeten spelen. Alsof we bezig zijn op de kermis van Abbekerk." Of minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, op de hoogte is gesteld van de vrijlating is niet bekend.

Met dank aan sieb voor de submit.