'Spaarlamp oorzaak epilepsie-aanval'

Terwijl er stemmen opgaan om de gloeilamp te verbieden, wordt er een verband vermoed tussen epileptische aanvallen en de spaarlamp. Maar het zou ook toeval kunnen zijn.

De Britse epilepsievereniging komt met hun vermoeden naar buiten, omdat ze de laatste tijd meerdere klachten hebben ontvangen over de energiezuinige peertjes. De klachten varieren van duizeligheid en concentratieverlies tot een ongemakkelijk gevoel na blootstelling aan het licht. Naar het ontstaan van de klachten wordt nog gezocht, want de flikkeringen van de lampen zijn niet zo hevig dat het de oorzaak zou kunnen zijn van ziekteverschijnselen.

De minister van Volksgezondheid in Groot-Brittannië erkent dat er mogelijk een probleem is. Het Britse 'Epilepsy Action' gaat op onderzoek uit om de oorzaak aan het licht te brengen. "Er zijn geen meldingen van daadwerkelijke aanvallen", laat een woordvoerder weten. "Het zijn meer klachten die gelijk zijn aan symptomen voor een aanval. Ons onderzoek naar de oorzaak is nog in een vroeg stadium." Volgens Professor Arnold Wilkins van de Essex Universiteit zouden de toevallen kunnen worden opgewekt door de rode en blauwe stukjes, waaruit het witte licht is opgebouwd. Deze gekleurde stukjes wisselen elkaar in rap tempo af.

"Een snelle kleurwisseling rood-blauw kan inderdaad epilepsie opwekken. In Japan is daar een onderzoek naar geweest waarbij kinderen een scène van een Pokémon-film met veel rood en blauw te zien kregen. Kinderen met epilepsie, maar ook kinderen zonder epilepsie reageerden daarop", zo verklaart Stella Bronwasser van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Ze vermoedt dat enkele duizenden mensen in Nederland hier hinder van ondervinden.

Met dank aan Reigndear voor de submit.