'Foute' GroenLinks-stemmer stapt uit fractie

PolitiekHet Noord-Hollandse Statenlid Cheryl Braam stapt uit GroenLinks. Ze blijft op eigen titel in de Staten zitten, zo liet ze gisteren weten. Hierdoor is de fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Holland verkleind van vijf naar vier zetels.

De breuk van Braam met de fractie komt voort uit haar foutief stemmen bij de Eerste Kamerverkiezingen. Braam kleurde toen naar eigen zeggen per vergissing, door ''omstandigheden van persoonlijke aard'', alle zeven hokjes rood. Resultaat: een ongeldige stem. Door deze blunder liep GroenLinks in de Senaat een zetel mis zo werd in eerste instantie gedacht. Uit de uiteindelijke uitslag bleek echter dat als ze juist had gestemd haar partij toch geen extra zetel had gekregen. Het enige verschil was geweest dat de Partij voor de Dieren dan een extra zetel had gehad. Nu profiteerde de SP van Braams geklungel.

De Statenfractie van GroenLinks zegde maandag het vertrouwen op in Braam. Mede omdat ze aanvankelijk haar fout niet wilde toegeven. Bovendien heeft Braam zo vindt men de naam van GroenLinks met haar gedrag te grabbel gegooid.

Cheryl Braam wilde gisteren geen commentaar geven op haar beslissing om als zelfstandig statenlid verder te gaan. Het is niet duidelijk wat de politieke richting zal zijn die Braam gaat bewandelen. Zij kan vrij van leden en achterban haar gang gaan. Ze haalde bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart overigens meer dan 4.000 voorkeurstemmen.Zevenhokjeskleurder Cheryl Braam