Eerste goederentrein over Betuweroute

Icoon VervoerVanochtend is de eerste goederentrein vertrokken op de Betuwelijn. De lege goederentrein vertrok ruim een uur later dan gepland vanaf het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. De oorzaak van de vertraging waren technische problemen, zei directeur Markus Bertram van Rail4Chem, het bedrijf dat de primeur op de route heeft.

De trein wordt begeleid door een politiehelikopter en er zijn twee agenten aan boord, voor het geval dat actievoerders van GroenFront! opnieuw het spoor blokkeren. Afgelopen zaterdag deden ze dat ook toen koningin Beatrix de Betuweroute officieel opende. De trein zal niet harder rijden dan 40 kilometer per uur, om te voorkomen dat hij op de demonstranten inrijdt. De bestemming van de graantrein is Hongarije, waar hij wordt volgeladen met maïs.

Om acties op het spoor te voorkomen, wil exploitant Keyrail geen gedetailleerde mededelingen doen over de dienstregeling van de Betuwelijn. "Er is een opbouw tot vijftig treinen per week aan het eind van dit jaar. In 2008 rijden er vijftig treinen per dag over de lijn en over vijf jaar zijn dat er 150 per dag", zei een woordvoerder.