Haniyah: Hamas wil geen 'Hamastan'

Icoon Isra묯PalestinaDe Hamas-beweging is niet van plan om in de Gazastrook een eigen staat te proclameren. Dit heeft de ontslagen Palestijnse premier Ismail Haniyah, zelf van Hamas, vanochtend verklaard tijdens een live op radio en televisie uitgezonden toespraak.

De Hamas-beweging heeft sinds gisteravond de hele Gazastrook onder controle. Waarnemers vrezen voor een 'Hamas-staat' in de strook die los komt te staan van de Westelijke Jordaanoever, waar de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas sterker is.

''De Gazastrook is een onlosmakelijk onderdeel van het vaderland, en zijn inwoners zijn een onlosmakelijk deel van het Palestijnse volk'', aldus Haniyah.

Abbas had het kabinet-Haniyah gisteren ontslagen en de noodtoestand afgekondigd in de Palestijnse gebieden. Die maatregelen zijn 'prematuur' en 'verraad' ten opzichte van eerdere afspraken, aldus Haniyah.

Hij liet weten dat zijn regering gewoon doorregeert, ondanks het ontslag door Abbas: ''De bestaande regering zal haar taken op de best mogelijke manier uitvoeren.''

Haniyah riep op levens te sparen en een ''alomvattende nationale dialoog'' aan te gaan. Ook riep hij opnieuw op tot de vrijlating van de BBC-journalist Alan Johnston, die drie maanden geleden is ontvoerd in de Gazastrook.


Ismail Haniyah