Kans op leven op superaarde groter

Icoon RuimtevaartDe kans dat er leven is op de exoplaneet Gliese 581c stijgt behoorlijk. In april werd de ontdekking van deze planeet die op de aarde lijkt groot in het nieuws gebracht. De planeet draait om de ster Gliese 581 en er is waarschijnlijk water, dat houdt dus in dat er ook misschien leven is.

De Canadezen hebben zes weken lang de moederster van de exoplaneet in de gaten gehouden met de Microvariability & Oscillations of STars (MOST). Daaruit blijkt dat de ster qua licht redelijk stabiel is. Er zijn dus geen pieken en dalen.

"Gliese 581 is in die zes weken redelijk stabiel gebleven", vertelt Jaymie Matthews, een astronoom van de universiteit van Brits Columbia. "De helderheid veranderde slechts enkele tienden van een procent. Gliese 581 is dus een evenwichtige lichtbron, waardoor het klimaat op Gliese 581c minder veranderlijk is en dat vergroot de kans op leven."

"Ook suggereert het onderzoek dat de ster vrij oud is en al geruime tijd gesetteld is. Mogelijk hebben de planeten rondom deze ster een leeftijd van enkele miljarden jaren, waardoor eventueel leven zich misschien al ver heeft gevorderd." Op aarde duurde het ongeveer 3,5 miljard jaar voordat er leven ging ontstaan.

Gliese 581c is 1½ keer zo groot als onze planeet. De ster waar Gliese 581c omheen draait is een dwergster die op een afstand van 20,5 lichtjaar van ons vandaan staat. De ster is drie keer lichter dan de zon.

Tot nu toe is Gliese 581c de kleinste exoplaneet die wetenschappers hebben ontdekt. De planeet draait vijftien keer dichter om zijn moederster, dan dat de aarde om de zon draait. Maar dat spreekt voor zich, want onze zon is zwaarder, helderder, lichtsterker en groter. Een jaar op Gliese 581c duurt slechts 13 aardse dagen. Wie er 28 keer zo jong uit wil zien kan een reisje naar deze "verjongingsplaneet" overwegen.


Met dank aan AstroStart voor de submit.