Anti-oorlogsactiviste Sheehan stopt verbitterd

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse activiste Cindy Sheehan  die zich tegen de oorlog in Irak heeft gekeerd nadat haar zoon Casey in 2004 in Irak was gesneuveld, stopt met haar acties. Op een weblog van liberale Amerikanen, de Daily Kos, neemt de 49-jarige Sheehan in een vandaag gepubliceerde brief verbitterd afscheid.

Ze heeft meer dan genoeg van de kritiek op haar persoon en is naar eigen zeggen emotioneel en financieel uitgeput. Ze klaagt ook over haar gezondheid.

Sheehan schreef dat haar zoon uiteindelijk voor niets is gesneuveld, ''voor een land dat meer geďnteresseerd is in wie op tv de volgende 'American Idol' wordt dan hoeveel mensen er de komende tijd weer gedood worden''. Zowel de Republikeinen als de Democraten spelen met mensenlevens voor hun politieke doeleinden, volgens Sheehan.

Ze is teleurgesteld dat de nieuwe volksvertegenwoordiging in Washington geen einde heeft gemaakt aan de oorlog in Irak, ''waar de dappere Amerikaanse troepen zijn verlaten door laffe politieke leiders''.

Sheehan keert terug naar haar gezin. Haar belangrijkste wapenfeit was in de zomer van 2005 toen ze bij George Bush' buitenhuis in Crawford, Texas, een kampement met betogers opzette, Camp Casey. Ze stichtte de beweging Gold Star Families for Peace. De vredesbeweging krijgt er ook van langs in Sheehans brief: ''Ik heb geprobeerd te werken in een vredesbeweging waar ego's meestal belangrijker zijn dan vrede en mensenlevens.''


Cindy Sheehan