Laatste wens: geef een ander een pizza

Icoon OpmerkelijkHonderden daklozen in Amerika wisten niet wat ze overkwam. Afgelopen woensdag gingen ze slapen met een buik vol met pizza. En daar was één man voor verantwoordelijk: Philip Workman, een 53-jarige ter dood veroordeelde gevangene.

Als laatste wens wilde hij dat een vegetarische pizza zou worden bezorgd aan de eerste de beste dakloze die gevonden werd. Hij werd later in de nacht ter dood gebracht.

Maar de gevangenis wilde niet aan het verzoek toegeven met als reden dat ze geen liefdadigheidsinstelling zijn. Deze houding viel niet in goede aarde bij een aantal mensen en dus gingen die zelf aan de slag.

Daklozen opvanghuizen werden bedolven onder de pizza's. "Woew Jezus!" was het eerste dat een medewerker van de Nashville Rescue Mission riep. Deze instelling regelt opvang en overnachting voor ongeveer achthonderd mensen.

"Ik was vroeger ook dakloos en weet hoe moeilijk het kan zijn. Ik heb slechte tijden meegemaakt waarin ik geen voedsel kon vinden. Maar voor de komende tijd hebben we genoeg pizza's om het even uit te kunnen zingen. Het is echt een teken dat iemand om je geeft."

Twaalfhonderd dollar aan pizza
Donna Spangler hoorde de wens van Workman en ging onmiddellijk aan de slag. Ze belde vrienden en samen haalden ze voor 1200 dollar aan pizza's op die naar de Rescue Mission werden gezonden.

"Philip Workman wilde als laatste ding nog iets goeds doen maar niemand wilde hem daarbij helpen. Ik denk dat mijn man een hartaanval zal krijgen aangezien ik zijn creditcard heb gebruikt. Maar we vinden wel een manier om hem terug te betalen. Ik voelde gewoon dat ik iets positiefs moest doen", aldus Spangler.

Ze was niet de enige die de roep had gehoord. De president van People for Ethical Treatment of Animals (Peta) kreeg het ook te horen en verzond nog eens 16 vegetarische pizza's. Een stukje verderop kreeg het Nashville's Oasis Center, een centrum dat circa 260 tieners opvangt, nog eens 17 pizza's. Een woordvoerder vertelde aan de kinderen het hoe en waarom van deze actie en dat Workman op deze manier de aandacht wilde vestigen op het daklozenprobleem.

Toen Workman in 1981 een fastfood-winkel overviel in Memphis zocht hij naar geld om zijn cocaïne verslaving te bekostigen. Hij was destijds dakloos en werd later veroordeeld voor het doodschieten van een politieman.


Met dank aan Nood-kloon voor de herschreven en vertaalde submit.