Moslims willen VS weg uit Midden-Oosten

Icoon BuitenlandsBijna driekwart van de moslims wil dat de Amerikaanse militairen vertrekken uit het Midden-Oosten en andere islamitische landen. Dit is de uitslag van een opiniepeiling in Egypte, Marokko, Pakistan en IndonesiŽ die de universiteit van Maryland dinsdag heeft gepubliceerd.

In Egypte stemt 91 procent van de duizend ondervraagden in dat land in met aanslagen tegen Amerikaanse militairen in Irak. In IndonesiŽ daarentegen is 61 procent tegen. In alle vier onderzochte landen is er een brede meerderheid tegen aanslagen op burgers. Meer dan tweederde van de ondervraagden vindt die in strijd met de islam.

In Pakistan gelooft maar 3 procent van de ondervraagden dat het terreurnetwerk Al-Qaeda achter de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001 zat. 20 Procent denkt dat de Amerikaanse regering het zelf heeft gedaan. In Egypte ziet 29 procent van de ondervraagden IsraŽl als de boosdoener van 9/11.

Ruim 90 procent van de ondervraagde Egyptenaren denkt niet dat de regering in Washington echt wil dat de Palestijnen eindelijk een eigen staat krijgen.