Testen van medicijnen op kinderen moet bespreekbaar worden

Icoon MedischDe voorzitter van de Centrale commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), Hans Evers, vindt dat testen van medicijnen op kinderen bespreekbaar moet worden. Hij bedoelt hiermee het testen van medicijnen op kinderen met een zeldzame tumor. Het testen van medicijnen op kinderen met zulke tumoren is nu nog verboden. Dit stelde Hans Evers woensdag in actualiteitenrubriek Nova.

De wet zal opgerekt moeten worden om verder te kunnen met onderzoeken naar zeldzame tumoren volgens Evers."Met deze zeldzame tumoren bij kinderen kom je anders nooit verder. Het is een maatschappelijke plicht hierover te praten, niet je kop in het zand stoppen." Volgens Evers biedt de huidige wetgeving al de nodige ruimte, maar zouden politici de discussie moeten blijven voeren.

Wel zal het testen met zorg moeten gebeuren. De kinderen die de testen ondergaan zullen er geen nadelen van mogen ondervinden."Niet, een kind weegt ongeveer een tiende zoveel als een volwassene, dus de dosis wordt dan een tiende. Je geeft bijvoorbeeld een hele kleine dosis en voert dit langzaam op tot het punt dat er bijwerkingen ontstaan", aldus Hans Evers.