'Allochtone akkerbouw in probleemwijken'

Kunstenaar en stedenbouwkundige Ton Matton vindt dat nutteloze grasvlaktes in achterstandswijken van grote steden moeten worden omgevormd tot akkers met zonnebloemen, maïs, of exotische groenten. Op deze wijze kunnen de veelal allochtone wijkbewoners met de ervaring voor hun bekende gewassen, geld verdienen met het zaaien en oogsten.

Volgens Matton is de samenstelling van achterstandswijken zeer geschikt voor dergelijke doeleinden: ''Veel immigranten in dergelijke wijken komen van het platteland. Dat zijn mensen die weten hoe ze zelf groenten moeten telen. Zij hebben kennis die in onze maatschappij verdwijnt.''

Op initiatief van de stedenbouwkundige worden de komende maanden braakliggende terreinen in Rotterdam-Hoogvliet omgeploegd tot mediterrane akkers met zonnebloemen en maïs. De drie akkers beslaan in totaal enkele honderden vierkante meters. Rondom de terreinen worden groeilampen en picknicktafels geplaatst.

Matton onderzoekt met speciale 'klimaatmachines' welke mediterrane gewassen in Nederland kunnen gedijen. Zo heeft hij met de Landbouwuniversiteit van Wageningen een 'klimaatmachine' ontwikkeld. Dat is een paviljoen waarin allerlei klimaatwisselingen worden nagebootst om kleine hoeveelheden zwarte bonen, rijst en maniokka te kweken. Volgens Matton moet ons land veel meer gebruikmaken van de positieve effecten van de klimaatverandering.

-
Link: meer info over het initiatief in Hoogvliet.