Holleeder donderdag geopereerd

Icoon MisdaadWillem Holleeder heeft last van een lekkende hartklep, meldt de NOS. Hij werd gisteren opgenomen in een ziekenhuis in Leiden en het enige wat zijn advocaat erover kwijt wilde is dat zijn cliënt ernstig ziek is.

Vorige week had Holleeder al last van uitputtingsverschijnselen. Dat zou komen door stress en het voor dag en dauw opstaan om op tijd van Vught naar Amsterdam te reizen. De rechter beslist vandaag of de rechtszaak tegen Holleeder tijdelijk wordt stilgelegd. Zijn advocaat heeft daarom gevraagd omdat Holleeder zelf niet aanwezig kan zijn. Het ministerie van Justitie heeft al laten weten zich niet tegen eventuele stillegging te zullen verzetten.

Update 10.39 uur
De Haarlemse rechtbank schort het proces tegen Holleeder op. De rechtbank kondigde aan het recht van Holleeder om bij zijn eigen strafzaak aanwezig te zijn, te zullen respecteren. De rechtszaak tegen Holleeder zal worden onderbroken totdat de beweerde afperser weer in staat is om in de rechtszaal te verschijnen.

Holleeder wordt met een aantal medeverdachten verdacht van het afpersen van vier zakenlieden, die voornamelijk actief zijn in de onroerend goed. Ook moet hij zich bij de rechter verantwoorden voor het mishandelen van verschillende personen.

Willem Holleeder moet snel worden geopereerd om te overleven. Dat zei zijn advocaat Kuijpers vanochtend na het stilleggen van het proces. Hij heeft volgens de raadman een lekkende hartklep en nierproblemen. Ook zou er ook sprake zijn van een psychose bij Holleeder.

Update 16.18 uur
Willem Holleeder wordt donderdag geopereerd. Dat heeft zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, gezegd nadat hij een bezoek aan zijn cliënt had gebracht. ''Het is duidelijk geworden dat één hartklep er heel slecht aan toe is'', zei Kuijpers. De gezondheidstoestand van Holleeder is ''stabiel''. Wel blijft de situatie volgens de advocaat levensbedreigend, omdat er complicaties kunnen optreden.

Hij heeft van de artsen begrepen dat het herstel na de operatie drie tot zes maanden zal duren. Maar dan moeten er verder geen complicaties bijkomen, aldus de advocaat. Als Holleeder is hersteld, mag hij in de periode daarna bovendien niet te maken krijgen met stress. Het is daarom nog de vraag wanneer de verdachte weer in staat is om in de rechtszaal te verschijnen.

rechtbank