Haagse leraar niet vervolgd voor ontucht

Icoon BinnenlandsEen 41-jarige docent van het Haags Montessori Lyceum (HML) tegen wie aangifte werd gedaan wegens het seksueel misbruiken van een 16-jarige leerlinge, wordt niet vervolgd door het OM.

De leraar heeft wel strafbaar gehandeld door ontucht te plegen met een minderjarige die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet desondanks af van vervolging, omdat de twee nog steeds een relatie hebben en de oud-scholiere inmiddels meerderjarig is.

De publiciteit rond de zaak is volgens het OM nadelig geweest voor de leraar die les gaf in de algemene natuurwetenschappen en biologie. Hij is op non-actief gesteld, vervolgens ontslagen en kan 'zeer waarschijnlijk' niet meer als leraar werken.

De leraar zou sinds 2004 een relatie met het meisje hebben gehad. De moeder van het meisje deed in januari alsnog aangifte. Zij werkte ook op de school en zou geen reactie hebben gekregen toen zij de situatie aankaartte bij de directie.

De leraar kreeg van de directie van zijn school een gouden handdruk van 20.000 euro en een afscheidsfeest.

Een docent en een leerling zijn niet gelijkwaardig waardoor sprake is van seksueel misbruik, ook al stemt het meisje in met de verhouding. De leraar heeft namelijk een machtspositie over de leerling. Volgens de inspectie is de school verplicht om in dergelijke gevallen aangifte te doen. De directeur van de school heeft echter eerder al in De Telegraaf aangegeven dat hij dat in dit geval niet nodig vond.

Met dank aan Rorata en JacsReality voor de submit.