Fusie kabelaars kost 900 banen

Icoon InternetDe fusie van @home (het vroegere Essent kabelcom), Casema en Multikabel zal ongeveer 900 mensen hun baan kosten, zo werd vandaag bekend gemaakt aan de werknemers van de drie bedrijven. Het bedrijf zal zijn hoofdkantoor vestigen in Groningen, maar de 'centrale locatie' zal in Utrecht komen.

De nieuwe internetreus en aanbieder van radio, tv, telefonie en video on demand zal qua omvang UPC als kabelaar van de troon stoten. Het fusiebedrijf krijgt 3,3 miljoen klanten en is daarmee goed voor 53% van de markt. Het banenverlies zal vooral optreden bij de managers en directie omdat het bedrijf straks geen drie aparte directies meer nodig heeft, maar af kan met ťťn. Ook wordt de fusie aangegrepen om afdelingen en callcenters te verplaatsen of samen te voegen. Zo zullen de extern ingehuurde callcenters van @home hun werk verliezen, omdat de nieuwe organisatie alle medewerkers in eigen dienst wil hebben.

Concurrentie
De Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa) ging op 11 december al akkoord met de samenvoeging van de bedrijven. Alleen de ondernemingsraden moeten nu nog instemmen met de plannen van de directie. De fusie wordt als middel gezien om een sterkere positie te verwerven tegenover grote telecombedrijven als KPN, omdat deze zich steeds meer in dezelfde markt begeven. Het fusiebedrijf heeft nog geen naam, maar zal in begin 2009 geheel als ťťn bedrijf moeten gaan opereren en telt dan ongeveer 2600 medewerkers.

Nieuwe werkgebied
Het nieuwe werkgebied