Rusland weert 5 EU-luchtvaartmaatschappijen

Icoon Vervoer

Rusland dreigt het luchtruim te sluiten voor vijf luchtvaartmaatschappijen uit de Europese Unie. De luchtvaartmaatschappijen zouden herhaaldelijk regels hebben overtreden. Het is nog niet bekend over welke luchtvaartmaatschappijen het gaat. Nederlandse maatschappijen lijken niet de dupe te zijn.

De Russen verwijten het personeel van de betrokken maatschappijen een gebrek aan opleiding. Tussen juli en februari zouden er achttien keer gevaarlijke situaties plaatsgevonden hebbenáin de buurt van Moskou. Zo zouden de maatschappijen aangegeven vlieghoogtes negeren en vlogen vliegtuigen verboden zones in. Dat meldde het Russische persbureau Interfax.

Opmerkelijk is dat de melding komt op het moment dat juist een Russisch vliegtuig neerstort met dodelijke gevolgen. Een vliegtuigongeluk in de Russische stad Samara heeft zaterdag zeker zeven mensen het leven gekost. Tientallen andere inzittenden raakten gewond, van wie zes ernstig. Tien mensen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de eerste berichten crashte het toestel met 57 mensen aan boord omdat het landingsgestel in elkaar klapte tijdens de landing. Het toestel, een TU-134 van de maatschappij YUT-air, kwam uit de Siberische plaats Surgut.