Turkije wil in 2014 klaar zijn voor EU

Turkije presenteert in april een hervormingsprogramma dat het land binnen zeven jaar moet klaarstomen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat zei de Turkse minister van Economie, Ali Babacan, woensdag tijdens een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.

Als de hervormingen klaar zijn, is het niet meer zo zeer de vraag of Turkije klaar is voor toetreding tot de EU, ''maar of de EU klaar is voor Turkije'', zei Babacan. Hij verwees daarmee duidelijk naar veel Europeanen en een aantal EU-lidstaten die uitbreiding met Turkije steeds minder zien zitten.

Bevriezen
Vorig jaar december besloten de EU-landen de onderhandelingen op acht van de 35 beleidsdossiers ('hoofdstukken') voorlopig niet te openen (bevriezen), als straf voor de weigering van Turkije havens en vliegvelden open te stellen voor schepen en vliegtuigen afkomstig uit Cyprus. Een hoofdstuk was eerder al afgesloten.

Turkije hoopt binnenkort vier dossiers te kunnen openen en zo snel mogelijk in overleg met de EU te kunnen afronden. Maar zeker is dat niet, omdat alle EU-landen, dus ook Griekenland en Cyprus, met het afsluiten van elk hoofdstuk moeten instemmen.

Babacan zei woensdag dat Turkije een steeds opener samenleving krijgt, met inmiddels al 360 televisiezenders, 1100 radiozenders en internettoegang op veel scholen. De ontwikkelingen zijn volgens hem een voorbeeld voor veel islamitische landen en landen die zelf aspiraties hebben richting lidmaatschap van de EU.

Over het probleem met het gedeelde eiland Cyprus klonk hij weinig optimistisch. ''Is Grieks-Cyprus echt bereid een oplossing te vinden of zijn ze wel gelukkig met het continueren van de situatie waarin zij lid zijn van de EU. Willen ze de privileges en de macht wel delen?'', vroeg Babacan zich hardop af.


Ali Babacan