Weer hypotheekbank in de problemen

Icoon BeursDe problemen in de Amerikaanse hypotheeksector blijven zich opstapelen met als belangrijkste gevolg fors lagere aandelenkoersen. Financiële fondsen, waaronder grote banken en creditcardmaatschappijen, hielden de economische indexcijfers in de Verenigde Staten in het rood.

De beurzen in Amerika lieten een daling zien. Met nog ongeveer een half uur handel te gaan noteerde de Dow-Jonesindex een verlies van 1,7 procent op 12.111 punten. De Nasdaq leverde 1,8 procent in en liet een eindscore zien van 2360 punten. De breed samengestelde S & P 500-index daalde 1,3 procent tot 1381 punten.

De Amerikaanse hypotheekmarkt bezorgt beleggers al enige tijd kopzorgen. De hypotheekverstrekkers lijden onder de kwakkelende huizenmarkt in de VS. Veel huizenbezitters kunnen hun hypotheekschuld niet meer aflossen, omdat ze minder geld voor hun woning terugkrijgen. Hierdoor lopen de hypotheekverstrekkers en banken verlies.

In eerste instantie was de hypotheekverstrekker New Century het zorgenkindje van Amerika, maar sinds dinsdag is daar ook Accredited Home Lenders bijgekomen. Ook dit bedrijf zit dringend om geld verlegen om uitstaande schulden af te lossen.

De beurshandel in New Century-aandelen ligt al sinds maandag stil. De beursautoriteiten overwegen de notering van de onderneming zelfs te schrappen, omdat ze wordt onderzocht door de waakhond SEC en de staat Californië. Accredited Home Lenders verloor maar liefst 64 procent van zijn beurswaarde.

Met dank aan NILATS voor de submit.