'Bonaire kan van homohuwelijk af'

Icoon PolitiekBonaire wil niet dat er op haar eiland homohuwelijken hoeven te worden voltrokken. Nadat eerder de grootste oppositiepartij al had opgeroepen tot een verbod op het homohuwelijk, volgde gisteren regeringspartij UPB met dezelfde mening. De Nederlandse regering kan Bonaire ook niet dwingen om de wet aan te nemen, zo bleek vandaag in de Tweede Kamer.

Kamerlid Boris van der Ham van D66 had toezeggingen gevraagd aan het kabinet om het huwelijk voor homo's open te stellen op Bonaire, maar die zijn niet te geven. Dat komt omdat er momenteel nog vorm wordt gegeven aan de nieuwe staatsrechtelijke indeling van de overzeese eilanden. De regering maakte vanmiddag echter wel kenbaar dat het homohuwelijk wat haar betreft op Bonaire moet worden ingevoerd.

Bonaire wil een gemeente worden van Nederland. Daarover worden al langer onderhandelingen gevoerd. Maar het eilandbestuur wil als toekomstige Nederlandse gemeente vooraf een aparte regeling treffen, zodat er op het eiland géén homohuwelijken hoeven te worden voltrokken.

Slim onderhandelen
Opvallend is overigens dat oud CDA-politicus en adviseur voor Bonaire, Hans Hillen, eerder vandaag zei dat als Bonaire het slim speelt, ze het homohuwelijk helemaal niet hoeft in te voeren. Hij vindt het daarom onverstandig dat Bonaire vooraf garanties eist van Nederland.

''Bonaire kan makkelijk weigeren om in de toekomst homohuwelijken af te sluiten. Alle wetgeving van Nederland moet door Bonaire bekeken worden. Dat is een ongelooflijk zware klus, waar we de komende twee jaar zo ongeveer dag en nacht mee bezig zijn. Het homohuwelijk is er daar één van. Bij elke wet kan Bonaire zeggen wat ze wel en niet willen en daarover moet dan worden onderhandeld'', aldus Hillen op Radio Nederland Wereldomroep.

De Tweede Kamer zal volgens Hillen in het geval van het homohuwelijk eisen dat dit wordt erkend op Bonaire. En dan komt het volgens Hillen aan op slim onderhandelen. ''Bonaire zal zeggen, dat er wetten zijn waarvan Nederland op zijn beurt niet wil dat ze worden overgenomen, zoals bijvoorbeeld de wet op het minimumloon.'' Bovendien is het homohuwelijk ook geen algemene Europese wetgeving, dus hoeft Bonaire het in de ogen van Hillen als Caribisch eiland al helemaal niet in te voeren.