Aangifte tegen belspelletjes

Icoon JustitieHet ministerie van Jusitie heeft twee keer aangifte gedaan tegen aanbieders van belspelletjes. Volgens de aanklacht hebben zij kansspelen aangeboden, zonder de daarvoor vereiste vergunning te bezitten. Het OM heeft de FIOD ingeschakeld om de aangiften te beoordelen.

Tegen welke omroep(en) de aanklachten zijn gericht, wil justitie niet zeggen. In Nederland zenden RTL 4, SBS 6, NET 5 en Tien dagelijks in totaal tot vijftien uur aan belspelletjes uit. De aanbieders zijn sinds 1 januari 2006 gehouden aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Hierin staan een aantal voorwaarden die aanbieders van kansspelen in acht moeten nemen. Zo mogen de spelletjes niet misleidend zijn, geen valse verwachtingen wekken of aanzetten tot onmatige deelname. Ook moet deelnemers vooraf duidelijk worden gemaakt wat de economische waarde van de prijzen is.

Geldklopperij
Het Kamerlid Jan de Wit (SP) beweert dat omroepen lak hebben aan de code. "De code is mislukt. Belspelletjes zijn nog steeds pure oplichting, geldklopperij. Mensen bellen zich het leplazerus zonder dat ze er een cent beter van worden." De Wit strijdt in de Kamer al jaren tegen de spelletjes. Zo deed hij enkele jaren geleden aangifte tegen aanbieders. "Het OM heeft er toen niets mee gedaan. Ik ben blij dat er nu wel wat gebeurt."

De aanklachten komen niet uit de lucht vallen. Vorig jaar had de toenmalige minister van Justitie, Piet Hein Donner, diverse commerciële omroepen "aangeschreven te stoppen [met het aanbieden van kansspelen] en dat, waar aan dat verzoek geen gehoor wordt gegeven de dossiers worden overgedragen aan het OM met het verzoek strafvervolging te beginnen."


Belmeisje Wytske Kenemans