'Overgewicht is kindermishandeling'

Icoon JustitieDe gemeente North Tyneside in Engeland wil Connor McCreaddie scheiden van zijn alleenstaande moeder, Nicola. Reden hiervoor is het lichaamsgewicht van de achtjarige jongen: hij weegt 89 kilo. De plaatselijke autoriteiten vinden dat ouders verantwoordelijk zijn voor het gewicht van hun kinderen. Door het overvoeden zou de moeder van McCreaddie zich schuldig hebben gemaakt aan verwaarlozing en kindermishandeling. Op die gronden wordt het mogelijk om het zwaarlijvige jongetje bij een pleeggezin te plaatsen.

Met 89 kilo weegt McCreaddie driemaal zoveel als zijn leeftijdsgenoten. Door zijn overgewicht kan hij zichzelf nauwelijks wassen en aankleden. De zeven minuten lange wandeling naar school is vaak te zwaar voor hem, waardoor hij regelmatig spijbelt. Talloze bedden, stoelen en wc-potten zijn onder zijn gewicht gesneuveld. Moeder Nicola McCreaddie wijt dit aan het ongezonde eetpatroon van haar zoon. Zij vertelt dat Connor geen groenten en fruit lust. Hij eet graag hamburgers en friet, het liefst tijdens elke maaltijd. Mevrouw McCreaddie geeft hier ook gehoor aan. "Als een kind niets anders wil eten, moet je hem geven wat hij wel lust", stelt zij.

De gemeente vindt het onacceptabel dat zij hem de voorzieningen biedt, om aan dit ongezonde verlangen te kunnen voldoen. Daarom dient zij de voogdij over haar kind te verliezen. Connor hoort thuis in een gezin waarbij mensen hem dwingen om gezond te eten. Deze week worden artsen, pedagogen, voedingsdeskundigen, maatschappelijk werkers en juristen over dit onderwerp gehoord. Dinsdag beslist de Britse kinderbescherming of de jongen uit huis wordt geplaatst.

Overgewicht is nog nooit eerder als kindermishandeling gekenmerkt. Als Connor naar een pleeggezin gaat, heeft dat waarschijnlijk grote gevolgen in Groot-Brittannië, aangezien 13% van alle Britse kinderen onder 11 jaar met ernstig overgewicht kampt.

Connor McCreaddie