'Vermoorde Imaç was heroïnehandelaar'

Nedim Imaç, de afgelopen zaterdag geliquideerde ex-voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor, zat volgens politie en justitie in de heroïnehandel. Justitiekringen hebben tegenover De Telegraaf bevestigd dat Imaç ervan werd verdacht een belangrijk kopstuk te zijn van de gevreesde Turkse heroïnemaffia in Nederland. Tegen hem liep al geruime tijd in het geheim een onderzoek.

Ook het succesvolle Türkiyemspor zou door Imaç met heroïnegeld zijn gefinancierd. Hij had in Nederland voor zover bekend geen zaken of onroerend goed op zijn naam staan. Hij woonde officieel in een huurflatje in zijn geboortestad Den Haag. Kort voor zijn dood had hij aan het huidige bestuur van de voetbalclub aangegeven dat hij een vordering (naheffing) van 1,3 miljoen euro uit eigen zak wilde betalen. Imaç had verder de selectie van het eerste team onder zijn hoede en betaalde de spelersvergoedingen.

De interimvoorzitter van Türkiyemspor Martin van den Heuvel liet afgelopen week weten dat Imaç binnenkort weer voorzitter had willen worden en dat hij ook boordevol nieuwe plannen voor de club zat. Van den Heuvel zei te vrezen dat met de moord op Imaç het voortbestaan van de voetbalclub uit de Hoofdklasse A van het zondag amateurvoetbal aan een zijden draadje hing. Ook gaf hij toen al aan dat als mocht blijken dat de club was gefinancierd met crimineel geld, het voltallige bestuur zou aftreden.

Succes
FC Türkiyemspor en Nedim Imaç waren in Amsterdam een ongekend succesverhaal. In 1987 in eerste instantie opgericht voor Turkse Amsterdammers, wist de club binnen vijf jaar de top van het amateurvoetbal te halen, mede dankzij een aantal profs dat koos voor het amateurbestaan. De club werd tot twee keer toe algemeen landskampioen bij de zondag Hoofdklasse-amateurs. Alleen het algehele Nederlands amateurkampioenschap (tegen de kampioen van het zaterdagvoetbal) werd niet binnengehaald. Huidig trainer van FC Türkiyemspor is oud-betaald voetbalcoach Simon Kistemaker.

Bij Türkiyemspor in Amsterdam en in de Turkse gemeenschap werd Imaç op handen gedragen. Hij was een zeer vooraanstaand figuur binnen de Turkse gemeenschap. Op 1 september 1999 organiseerde Imaç in de Amsterdam ArenA een wedstrijd tussen Ajax en een Turkse selectie ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Een hoogtepunt in het leven van Imaç vormde het bezoek van kroonprins Willem-Alexander in november 2000 aan de voetbalclub, waar hij als gastheer op het sportpark waar Türkiyemspor speelde de personificatie was van de geslaagde integratie in de hoofdstad.

Vandaag wordt het lichaam van Imaç, begeleid door zijn familie, naar Turkije gevlogen, waar hij morgen naast zijn moeder in Istanboel ter aarde wordt besteld.


Met dank aan wauspaus en ikletgoedop voor de submit.