Europarlement: Rookverbod in EU, niet in EP

Icoon Europa De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil een rookverbod in de hele Europese Unie invoeren. Het Europees Parlement zelf gaat echter een struikelblok vormen. Reden voor deze situatie is dat sommige europarlementariërs stug door bleven roken, ondanks dat er een rookverbod was uitgevaardigd in het gebouw. "Het lukte niet om iedereen aan het verbod te houden", aldus een woordvoerster van het parlement.

Als compromis komen er nu goed geventileerde ruimtes waar verstokte rokers rustig hun gang kunnen gaan. Roken op de eigen kamer zal formeel verboden worden, maar zal feitelijk gedoogd worden. Officieel moet het gebouw van het EP rookvrij zijn, omdat het valt onder Belgische wetgeving. In België is het verboden te roken in publieke gebouwen.

Binnen het Europees Parlement is er wel flinke weerstand tegen het besluit. De Fransman Gérard Onesta van de Groenen noemde het besluit een "desastreuze stap terug". "We konden nog geen 43 dagen zonder roken. Moet de belastingbetaler nu gaan betalen voor deze dure geventileerde ruimtes?", vroeg hij zich af. Ook de VVD-europarlementariër Jules Maaten spreekt van een "slecht besluit". "Het europarlement kan geen uitzondering bedingen op de Belgische wetgeving. Geen uitzondering omdat je jezelf zo interessant vindt". PvdA-europarlementariër Dorette Corbey, die zelf liefhebber is van sigaren, vindt het afzwakken van het verbod ook niet goed. "'Het is raar als parlementariërs uitzonderingen voor zichzelf gaan bedingen en gaan sjoemelen met de regels".

De Brit James Nicholson is wel te spreken over de maatregel. Hij is de initiatiefnemer van de nieuwe rookmaatregel en spreekt van "een volwassen besluit". Ook staat in dit besluit dat het Europees Parlement zal betalen voor politici die willen stoppen met roken. "We gaan collega's die willen stoppen helpen. Ze krijgen therapie of andere middelen, waarvoor het EP zal betalen", aldus de Britse christen-democraat.