Ouders wantrouwen cito-toets

Icoon OnderwijsHet aantal ouders van basisschoolleerlingen dat geen vertrouwen heeft in de uitslag van de Cito-toets, is stijgende. Daarom zien commerciële bureaus die schooladviezen afgeven hun klandizie hard groeien. Dat bericht het AD na een rondgang bij deze bureaus.

De Cito-toets wordt de komende drie dagen afgenomen op 80 procent van de basisscholen onder 157.000 leerlingen in groep 8. De test zal in belangrijke mate bepalen welk vervolgonderwijs deze kinderen mogen volgen.

Arnold Groos, een orthopedagoog die in Den Haag een praktijk voor onderwijsleerproblemen voert, vertelt dat hij dit jaar zestig verzoeken voor een schoolkeuzeonderzoek kreeg, twee keer zoveel als vorig jaar. Ook andere bureaus zien een significante stijging in de klantenkring. Over de oorzaak verschillen zij echter van mening. De één stelt dat ouders veel mondiger zijn geworden en een schooladvies niet zomaar voor lief nemen. De ander wijt de stijging aan het negatieve imago van het vmbo. "Ouders zien het liefst dat hun kind naar havo/vwo gaat".

Hoewel geen exacte cijfers bekend zijn, signaleren de bureaus dat hun adviezen regelmatig afwijken van het schooladvies. Groos: "We constateren dat leerlingen dyslectisch zijn, faalangst hebben of juist hoogbegaafd zijn. Zij scoren bij klassikale testen vaak laag omdat ze niet zo snel informatie verwerken."

Ouders betalen voor een externe schooladvies een bedrag tussen de 350 en 700 euro. "Geldklopperij" vindt Directeur Rob Limper van VOO, de oudervereniging in het openbaar onderwijs. Maar hij kan de onrust van ouders wel begrijpen. "De Cito-uitslag is jammer genoeg steeds vaker doorslaggevend bij de toelating tot een middelbare school."